טיפול בפוסט טראומה ללא כדורים – נפלאות הרפואה הסינית

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב נפשי בעל השלכות קשות, הפוגע בתפקוד השגרתי ובאיכות החיים של הסובלים ממנו.

טיפולים קונבנציונליים ל-PTSD מושתתים בעיקרם על פסיכותרפיה ועל תרופות, שחלקן עתירות תופעות לוואי. חשוב לדעת, שיש גם דרך אחרת ומיטיבה לטיפול בהפרעה זו, הלא היא – הרפואה סינית.

הרפואה הסינית, היא גישת ריפוי הוליסטית עתיקת יומין, שפותחה כבר לפני אלפי שנים.

מאמר זה בוחן את ביטוייה של הפרעת הפוסט טראומה ומתעמק בגישה ובטכניקות הטיפול של הרפואה הסינית, שהיא גישת טיפול טבעית בעלת יעילות מוכחת מחקרית, המאפשרת טיפול בפוסט טראומה בלי כדורים.

מהי הפרעת דחק פוסט טראומטית?

ההפרעה מתעוררת בתגובה לחוויית אירוע טראומטי. דוגמאות נפוצות לאירועים כאלה הן מלחמה, תקיפה מינית, אסון טבע, תאונה, או עדות למעשה אלימות. אך בפועל, אירועים רבים אחרים עשויים להיחוות כטראומטיים.

למשל, ילד שהתנתק מהוריו והלך לאיבוד בתוך המון סואן, אדם שנסחף בזמן רחצה בים ונחלץ בעור שיניו, או נערה שחוותה חרם כיתתי.

מה שמבדיל תגובה פוסט טראומטית מתגובה רגילה למצב מלחיץ, הוא עוצמתה, המשך שלה והמידה בה היא גורמת להפרעה בתפקוד היום-יומי.

תסמיני PTSD עלולים להימשך חודשים ושנים והם פוגעים משמעותית באיכות חייהם של הסובלים ממנה.

חשוב לציין, שלא כל מי שחווה אירוע טראומטי יפתח בעקבותיו הפרעת פוסט טראומה. מעבר לכך, סוג וחומרת התסמינים משתנים במידה רבה בין אנשים, וחלקם עשויים להתפוגג מעצמם, ללא טיפול מיוחד.

תסמינים נפוצים של PTSD

חוויה-מחדש של האירוע הקשה, שוב ושוב:

  • פלאשבקים – זיכרונות מעיקים ופולשניים מהאירוע הטראומטי שיכולים להרגיש ממשיים, כאילו האדם חי את האירוע מחדש.
  • סיוטים – חלומות קשים, הקשורים לטראומה.
  • מחשבות מטרידות – מחשבות לא רצויות ומעוררות מצוקה, על האירוע הטראומטי.

תסמיני הימנעות:

  • הימנעות מטריגרים – מצבים, מקומות, או אנשים שמזכירים לאדם את האירוע הטראומטי.
  • קהות רגשית – הרגשת ניתוק רגשית או ניכור כלפי אחרים.
  • אפאטיה – איבוד עניין בפעילויות שנתפסו כמהנות בעבר ובנטילת חלק בחיים.

תסמיני עוררות ותגובתיות:

  • עצבנות – אפיזודות תכופות של כעס, עצבנות והתפרצויות.
  • מתח תמידי ועמידה על המשמר – ערנות יתר מתמדת והישארות במצב היכון.
  • קשיי ריכוז
  • קשיי שינה
  • שינויים לרעה במצב הרוח (כגון דכאון וחרדה), בתפקוד הקוגניטיבי והרגשי, כולל קושי להיזכר בהיבטים מרכזיים של האירוע הטראומטי.
  • אמונות שליליות
  • האשמת אחרים ואשמה עצמית

כל התסמינים הללו משפיעים עמוקות על שגרת יומו ועל בריאותו של האדם, על יכולתו לעבוד, ליצור ולתחזק מערכות יחסים ולעסוק בפעילויות שגרתיות.

טיפול בפוסט טראומה ברפואה סינית

הרפואה הסינית נוקטת בגישה הוליסטית לבריאות ורואה את הנפש והגוף כקשורים ובלתי נפרדים זה מזה.

היא מכירה בחשיבותה של הרווחה הרגשית ומתבססת על הנחת יסוד, שחוסר איזון, או חסימה בזרימת הצ'י, הוא המקור לחולי, פיסי ונפשי כאחד.

צ'י הוא מונח מרכזי ברפואה הסינית ועל-פיה, הוא המנוע של אנרגיית החיים, אותה אנרגיה חיונית הזורמת בגוף לאורך המרידיאנים, שהם ערוצים, או מסלולים המאפשרים לה לעבור בכל הגוף.
הזרימה האנרגטית היא זו שאחראית לכל תפקודי הגוף והיא מושפעת ממצבנו הנפשי ומאורח החיים שאנו מנהלים.

תגובה עזה לחוויה טראומטית עלולה לשבש את זרימת הצ'י ולהוביל לחוסר איזון פיזי ורגשי. במקרה כזה, מטרתה של הרפואה הסינית היא, להחזיר את ההרמוניה ואת שיווי המשקל למערכת האנרגיה של הגוף.

כלי הטיפול של הרפואה הסינית

  • אַקוּפּוּנְקְטוּרָה (דיקור סיני) –
    טכניקה של החדרת מחטים דקיקות לנקודות ספציפיות לאורך המרידיאנים של הגוף. טיפול זה מווסת את זרימת הצ'י, מקל על מצוקה רגשית ומפחית תסמינים גופניים של PTSD, כגון מתח וכאב. הדיקור הסיני מסייע גם בהתמודדות עם חרדה, נדודי שינה, בעיות עיכול והפרעות במצב הרוח, שלעיתים תכופות נלווים ל- PTSD.

  • שימוש בצמחי מרפא –
    תרופות מן הצומח, הנרקחות או מורכבות באופן אישי למטופל, בהתבסס על היבטי חוסר האיזון הייחודיים לו. צמחי מרפא משמשים לסילוק וניקוי עודפים ורעלים, להשלמת חסרים שונים ולהשבת האיזון. בהקשר של PTSD, הם נותנים מענה לתסמינים כמו הפרעות שינה, חרדה ובעיות עיכול, ומשמשים גם להרגעה והפחתת סטרס.

  • התאמות תזונתיות –
    על פי הרפואה הסינית, לתזונה יש תפקיד מפתח בשמירה על איזון ובריאות. מטפלים בשיטה, עשויים להמליץ על צריכת מזונות מסוימים ועל הימנעות מאחרים.

  • תרגולי גוף-נפש –
    שיטות תרגול כמו טאי-צ'י וצ'י-גונג, הן חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית. בתרגולים אלה מבצעים תנועות מחושבות בד בבד עם נשימה עמוקה, תוך מודעות והפניית קשב פנימה, לתחושות ולרגשות. למעשה, תרגולים אלה הם בגדר מדיטציה בתנועה ומסייעים להפחית מתח, לשפר את הוויסות הרגשי ואת הרווחה הכללית.
טיפול בפוסט טראומה ברפואה סינית

מה אומרים המחקרים?

לאורך השנים, נערכו מחקרים רבים על ההשפעה של דיקור סיני על אנשים הסובלים מ-PTSD.

אחד הממצאים המעניינים שעלו במחקרים הם, כי אנשים עם PTSD נוטים יותר לסבול מכאב כרוני מאשר אנשים שלא חוו טראומה, עקב השוני באופן שבו גופם מעבד איתותי כאב.

אחד המחקרים בדק שיטת טיפול ששמה "כרומותרפיה אוריקולרית", המשלבת טכניקות של כמה שיטות טיפוליות:

  • אוריקולותרפיה – דיקור באוזניים.
  • כרומותרפיה – טיפול חושי באמצעות צבעים.
  • EMDR – שמה המלא של השיטה הוא: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. שיטה זו עושה שימוש בתנועות עיניים במטרה להביא לדה-סנסיטיזציה (הקהיה והפחתה של השפעת הגירוי מעורר החרדה) ולעיבוד מחדש של האירוע שגרם לטראומה.

תוצאות המחקר הראו, כי כל ארבעת המטופלים שטופלו בשיטה, דיווחו כי הכאבים מהם סבלו נעלמו כליל.

מחקר אחר בשיטה של סקירה ספרותית, אשר בוצע בשנת 2022, בחן תוצאות של 8 מחקרים בנושא יעילות השפעת הדיקור הסיני על אנשים הסובלים מ-PTSD. הסקירה הראתה, כי יעילות הדיקור הסיני הוכחה במחקרים רבים, לפחות בנוגע לחלק מהמדדים שנבדקו באותם מחקרים.

מחקר נוסף שנערך בקרב 8,727 מטפלים בדיקור סיני, אשר טיפלו ביותר מ-450,000 מטופלים מצא, כי 21.8% מהמטופלים דיווחו על שיפור משמעותי בהרגשתם המיידית לאחר הטיפול, 54% מהם דיווחו על שיפור בינוני, 16.1% דיווחו על שיפור קל ואילו 3.9% בלבד דיווחו על שיפור זניח, או אי-שיפור כלל. אצל 4.2% מקרב המטופלים לא היה ניתן להעריך את היבט השיפור.

אמנם, יש מקום למחקרים נוספים בתחום, כולל מחקרי אורך שיבחנו את ההשפעות ארוכות הטווח של הטיפול, אך אין ספק, כי הדיקור הסיני הוא טיפול יעיל, שניתן גם לשלב אותו עם טיפולים נוספים, מעולם הרפואה הקונבנציונלית או האלטרנטיבית.

הדיקור הסיני בפרט והרפואה הסינית בכלל, הם שיטת טיפול, המעוררת את מנגנוני הריפוי הטבעיים שלנו וממריצה אותם, תומכת בתהליכים הגופניים הטבעיים והבריאים ומחזקת אותם. שיטה זו היא כלי רב עוצמה ויעיל עבור אנשים המתמודדים עם השפעות עמוקות של טראומה.

שמי מיכל בירן, בעלת ניסיון עשיר כמטפלת ברפואה סינית ויפנית ומתמחה בטיפול במגוון בעיות רפואיות, פיזיות ונפשיות.

אני בוגרת מסלול בן ארבע שנות לימוד של רפואה סינית מסורתית במכללת "רידמן" בירושלים וכן, שנתיים של לימודי רפואה יפנית, והכשרות מקצועיות נוספות.

כל הטיפולים מתקיימים בקליניקה פרטית, באווירה נעימה ונינוחה ובפרטיות מלאה.

אם אתם מתמודדים עם פוסט טראומה ומחפשים טיפול בריא ובטוח, או מרגישים שכבר ניסיתם הכל ושום דבר לא עוזר באמת, אני מזמינה אתכם להגיע למפגש ייעוץ ולהתנסות בטיפול מיטיב, עוטף ויעיל.

למידע נוסף ולקביעת פגישה, צרו קשר בטלפון: 052-860-3958

שמי מיכל בירן, מטפלת ברפואה סינית ויפנית.

מנהלת כ12 שנה באהבה רבה קליניקה לרפואה סינית ויפנית באשקלון ושוקדה.
למדתי 4 שנים במכללת "רידמן" בירושלים רפואה סינית מסורתית,

השתלמתי בדיקור סיני, דיקור יפני, צמחי מרפא, שיאצו, טווינה.

למדתי מגוון קורסים והשתלמתי בדיקור לבעיות פוריות שונות, הריון ולאחר הלידה.

בקליניקה שלי אני מביאה פן אישי נשי, ידע רב, הקשבה וסובלנות על מנת להגיע לאבחון והטיפול המדוייק ביותר בשבילך.

אשמח לראות גם אותך ולעזור לך להגיע לאיזון המדוייק בשבילך.

עוד פוסטים שתאהבי